Kan ik in mijn pand het beste een stoeltjeslift laten installeren of is een trappenklimmer handiger? Veel bewoners van mijn pand zijn rolstoelgebruikers, wat is de meest geschikte traplift voor hen? Bij Noodliften krijgen we vaak vragen over de verschillende soorten trapliften en welke lift het meest passend is. In dit artikel zetten we op een rijtje welke soorten trapliften er zijn en wat de beste keuze is in uw situatie.
Stoeltjesliften
De bekende noodliften met zwart-gele bekleding zijn meteen de tijdelijke liften die wij het meest plaatsen. Onze monteurs installeren deze stoeltjesliften direct op de trap en hierin is een hoop mogelijk. De liften kunnen gemonteerd worden op hele korte trappen, op trappen met een bocht erin, op trappen in monumentale panden en nog veel meer. Ook zijn deze liften altijd ruim op voorraad, zodat ze ook in hoogbouw op meerdere verdiepingen tegelijk kunnen worden geplaatst. De noodliften zijn energiezuinig, waardoor een aansluiting op het lichtnet voldoende stroom oplevert.
Omdat ze gemonteerd moeten worden, worden deze noodliften vaak voor wat langere tijd gebruikt, bijvoorbeeld als de vaste lift door gepland onderhoud enige weken stilstaat. Het grote voordeel van deze soort trapliften is dat bewoners ze gemakkelijk zelf kunnen bedienen. Met een kleine beweging van de hendeltjes aan de armleuningen komt de noodlift rustig in beweging. Er hoeft dus geen lifthulp ingehuurd te worden om de bewoners te ondersteunen. Een ander voordeel is dat deze noodliften ook geschikt zijn voor zwaardere bewoners; de reguliere liften kunnen tot 127 kilo tillen, de heavy duty liften tot 159 kilo.
De Noodliften-stoeltjesliften zijn dus, kort samengevat:
- voor wat langer gebruik, van enkele dagen tot enkele weken;
- geschikt voor montage op diverse soorten trappen;
- energiezuinig;
- gemakkelijk te bedienen, waardoor een lifthulp niet nodig is;
- ook geschikt voor zwaardere bewoners.
Trappenklimmers
Het grote verschil tussen een stoeltjeslift en een trappenklimmer is dat een trappenklimmer niet gemonteerd hoeft te worden. Deze liften zijn dus direct klaar voor gebruik en hierdoor zijn ze een welkome oplossing bij acute en/of kortdurende liftstilstand. Het gebruik van de trappenklimmers vereist wel wat meer kennis dan bij de stoeltjesliften het geval is. Daarom worden deze liften standaard bediend door onze ervaren lifthulpen.
Afgezien daarvan zijn er ook overeenkomsten tussen de trappenklimmer en de stoeltjeslift. De trappenklimmer kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden op diverse soorten trappen en kan ook zwaardere bewoners dragen.
Trappenklimmers zijn dus:
- geschikt als u op korte termijn een noodlift nodig hebt, of voor korte tijd;
- voor gebruik op verschillende soorten trappen, zonder montage;
- minder gemakkelijk te bedienen, waardoor een lifthulp nodig is;
- geschikt voor zwaardere bewoners;
- direct gebruiksklaar.
Schaarliften
Schaarliften of plateauliften tot slot zijn een goede oplossing voor met name rolstoelgebruikers. Deze liften worden vaak voor korte tijd ingezet wanneer een pand tijdelijk niet rolstoeltoegankelijk is omdat er bijvoorbeeld een hoge drempel overbrugd moet worden. Met een schaarlift kunnen bewoners die een rolstoel gebruiken toch gemakkelijk het pand in en uit. Een schaarlift kan tot maximaal 90 centimeter hoogte overbruggen en kan een flink gewicht dragen; tot wel 1000 kilo. Ook zijn deze liften gemakkelijk te bedienen; met één druk op de knop zet de bewoner zelf de lift in gang.
Schaarliften zijn dus:
- geschikt voor het overbruggen van drempels van maximaal 90 centimeter hoog;
- geschikt voor rolstoelgebruikers;
- gemakkelijk te bedienen;
- voor korter gebruik.
Meer weten over verschillende soorten trapliften?
Neem dan contact met ons op. Wij kunnen uw situatie inventariseren en u adviseren over de best passende tijdelijke liftoplossing. Vrijblijvend contact opnemen kan hier.